Blog en nieuws« ga terug

Top 10 mooiste hotspots van BredaIn de Bourgondische Brabantse stad Breda is altijd wat te beleven. Is het niet aan de Grote Markt dan is het wel in één van de vele musea die de stad telt. Het fraaie groene stadspark en de vele singels die door de stad lopen geven Breda een gezellige en stadse uitstraling die het verdient. Veel van de bezienswaardigheden bevinden zich en en om het centrum, waardoor het allemaal goed op loopafstand te doen is. De vele historische gevels en panden geven elke straat een bijzonder uiterlijk. Vooral voor liefhebber van shoppen en terras zullen goed aan hun trekken komen in deze heerlijke stad.

Grote Markt
Met name als het het zonnetje schijnt, is het op deze markt heerlijk vertoeven. Dit levendige plein in het hartje centrum Breda staat dan ook bekend om haar gezellige terrasjes en goede restaurants. Met grote regelmaat is het plein het episch centrum voor vele festivals als Harley Davidson dag Breda, Breda Jazz en uiteraard tijdens de carnaval. Door de aanwezige bomen doet het plein zeer gezellig aan. Bijzondere bezienswaardigheden die aan deze Grote Markt liggen zijn het oorlogsmonument ‘Judith met het hoofd van Holofernes, het oude stadhuis waar nog regelmatig mensen trouwen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Haven
In het prachtige historische stadscentrum van Breda kunt ook de haven van de stad vinden. In het verleden voeren er verschillende rondvaartboten door de haven langs het Spanjaardsgat en een schier arsenaal aan monumentale panden die er langs de oevers te vinden zijn. Eén van Breda’s oudste straten is zelfs vernoemd naar de haven. In deze Havenstraat zijn heden ten dage veel horeca etablissementen te vinden. Op de hoek van de Haven en de Vismarktstraat kunt u de oude vishal vinden. Hier werd vroeger de vangst van de dag verhandeld en de buit verdeeld. In 2007 is de haven, zoals ie nu is, feestelijke geopend. De Haven is namelijk gedempt geweest van 1965 tot 2007.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Midden in het centrum aan de Grote Markt staat het belangrijkste monument van Breda. De start van de bouw begon rond het jaar 1410 en duurde enkele jaren. Hierna hebben er natuurlijk verschillende restauraties plaatsgevonden. In de kapel liggen tientallen leden van de familie van Hendrik III van Nassau-Breda begraven. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn architectonische hoogstandjes. Het grootste pronkstuk van deze Onze-Lieve-Vrouwekerk is het schilderij over de geschiedenis van het Sacrament van Niervaert wat zich in de Nievaartkapel bevindt.

Breda’s Museum
In de historische Chassékazerne is dit belangrijke museum van de stad gevestigd. Hier is met name de kunst- en cultuurgeschiedenis van de stad en zijn bisdom te bewonderen. Er worden bijvoorbeeld religieuze kunstwerken, oude foto’s en beeldende kunst uit de middeleeuwen tentoongesteld. Daarnaast zijn er met grote regelmaat wisselende tentoonstellingen te vinden. Andere onderdelen van Breda’s Museum kunt u vinden in de Buitenpost van Holland Casino, de Grote Kerk en aan het Begijnhof.

Begijnhof 
Aan de rand van het enorme Valkenberg park ligt de historische Begijnhof van Breda. Hier vindt u kleine huisjes, een kerk en wat hofjes met daarin een kruidentuin. Omstreeks de twaalfde eeuw leefden hier katholieke vrouwen die hun leven in het teken van het geloof leidden. Vaak leefden zij tamelijk sober. De eerste huisjes werden rond 1535 gebouwd. In de achttiende eeuw kwam er een verdieping op. Aan het washuis, het bleekveld en de kruidentuin is duidelijk terug te zien dat zij er enorm veel voor deden om zichzelf te kunnen onderhouden. Aan de Catharinastraat 29 is het Begijnhof Museum te vinden. Hier ziet u de leefomstandigheden zoals een woonkamer en keuken terug.

Kasteel van Breda
Al zeer vroeg in haar geschiedenis staat het Kasteel van Breda, met haar prachtige slotgracht, bekend om haar warme band met leden van de Koninklijke familie. Het kasteel werd omstreek 1350 gebouwd en diende als woonverblijf van de Hollandse edelman Jan van Polanen. In de jaren die volgen worden en een aantal aanpassingen en renovaties gedaan. Het kasteel van Breda heeft vele jaren de functie van militaire kazerne vervult. Tegenwoordig staat het kasteel bekend als instituut voor Militaire doeleinden en is het tijdens de Brabantse Kasteeldagen deels geopend voor publiek.

MOTI Museum
Dit museum staat geheel in het teken van de grafische industrie. De volmondige naam is Museum Of The Image. Eigenlijk wordt hier in een notendop de beeldcultuur van de 21ste eeuw besproken en tentoon gesteld. Maar ook de toekomst is een inspiratie voor dit museum. Het belang van visuele communicatie en de enorme hoeveelheden waar we dagelijks mee te maken hebben, zijn hier dan ook regelmatig onderwerp van discussie.

Park Valkenberg
Achter het Kasteel van Breda ligt het mooie stadspark Park Valkenberg. In deze oase van rust vind je een schitterend fontein, restanten van verdedigingstorens, beelden van onder andere Hercules, het Baroniemonument en speelgelegenheden. Vaak wordt dit park gepasseerd door mensen die via het treinstation onderweg zijn naar de binnenstad.

‘t Sas
Dat Breda een heerlijke winkelstad is, dat weet haast elke Brabander. Maar wie net iets meer zoekt dan de standaard grote ketens te bieden hebben, mag zeker een bezoek aan ‘t Sas niet overslaan. Aan dit buitengewoon fraaie binnenplein vindt u een overdaad van winkels met allure. Daarnaast vindt u er een geweldig terras. Vooral tijdens de zomermaanden wordt het terras goed bezocht voor het nuttigen van een heerlijke lunch of diner. Voor de mensen die geen genoeg van 't Sas kunnen krijgen; Overnachten behoort er zelfs tot de mogelijkheden.   

De Barones
Vlakbij het mondaine winkelplein ‘t Sas bevindt zich het luxe overdekt winkelcentrum van de stad. Hier in de Barones zijn veel landelijke grootwinkelbedrijven met een vestiging vertegenwoordigd. Toch zitten er ook verschillende kleine ondernemers die in "De Barones" hun waar aan de man brengen. Het winkelcentrum is vanuit verschillende in- en uitgangen te betreden. Twee liggen er aan de Nieuwstraat, één aan de Lange Brugstraat en één aan de Karrestraat.