Blog en nieuws« ga terug

Top 10 bezienswaardigheden in BarcelonaBarcelona is een grote stad, gelegen aan Middellandse Zee. Barcelona is natuurlijk bekend om Gaudi en om de plaatselijk trots FC Barcelona en Gaudí. Na de hoofdstad Madrid is Barcelona de tweede stad van Spanje. Door de opkomst van de prijsvechters als Ryan Air, Easy Jet en lowcostairlines.nl werden aan het einde van de vorige eeuw de vliegtickets heel voordelig en dat werd een flinke stimulans om Barcelona te vereren met een bezoekje. In de zomermaanden komen van oudsher veel toeristen vanuit nabijgelegen badplaatsen zoals Lloret de Mar richting Barcelona om een dagje te shoppen of cultuur te snuiven middels de vele bezienswaardigheden van de stad te bezoeken. Ook in Barcelona zelf kun je uitstekend genieten van het strandleven. Met name het strand van Barcelona is erg populair vanwege de ligging vlak bij het centrum van Barcelona. 

We hebben de top 10 van bezienswaardigheden voor jou op een rijtje gezet:

1: Plaça Catalunya 
Op dit grote plein in Barcelona is het altijd druk. Dit komt mede doordat de metro, bus, taxi’s en vele voetgangers hier samenkomen. Mensen spreken hier af en het is zo’n beetje het centrale punt van Barcelona. Het is redelijk groen en trekt daarmee ook genoeg duiven. Je vindt er ook een mooi fonteinen, sculpturen en er wordt veel muziek gespeeld. ‘s Avonds is Plaça Catalunya zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het plein is dan zeer sfeervol verlicht. 2: Sagrada Família  
De volledige naam van deze imposante basiliek is ‘Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família’. Vanaf 1882 tot de dag van vandaag wordt er aan deze kerk gebouwd. Men verwacht dat de officiële oplevering pas in 2026 plaats zal vinden. Het ontwerp is van de wereldberoemde Antoni Gaudí. De Sagrada Família is een ‘verzoeningskerk’ en mag uitsluitend gebouwd worden door middel van donaties. Dat verklaard gelijk waarom de bouw zo lang duurt. De kerk is inmiddels een toeristische attractie geworden. De binnenkant is minstens zo indrukwekkend als de buitenkant. Het is zelfs zo dat Antoni Gaudí hier ligt begraven in de crypte van Sagrada Família. 

Bij Sagrada Familia staan vaak wachtrijen die meer dan honderd meter lang zijn. Dat zijn de mensen die niet vooraf een kaartje via internet gekocht hebben waarbij je binnen een bepaald tijdsslot direct naar binnen kunt. Via Ticketbar, een officiële partner van Sagrada Familia, kun je 'skip the line' tickets kopen waarmee je direct naar binnen kunt. Voor een kleine meerprijs kun je ook deelnemen aan een anderhalf uur durende rondleiding door Sagrada Familia. Deze rondleidingen worden uitsluitend in kleine groepjes gehouden, waardoor je het idee hebt dat je met een privégids op stap bent. Houd er rekening mee dat je soms minimaal enkele dagen van tevoren moet reserveren om zeker te zijn van je plekje. 


3: Mercat de la Boqueria 
Mercat de la Boqueria betekent markt waar geitenvlees verkocht wordt. Deze markt is de grootste versmarkt van Spanje, waar al lang niet alleen maar geitenvlees wordt verhandeld. Mercat de la Boqueria is een eldorado voor wie van lekker eten houdt. vele lekkernijen komen voorbij. Zoals fruit, vlees, vis, groente, kaas, olijven, kruiden, granen en nog heel veel meer lekkers. Tot de mogelijkheden behoren ook kookworkshops met gerenommeerde chef-koks en wijnproeverijen van sommeliers. 4: Casa Milà  
Het is een ongeschreven wet dat je Barcelona niet kan bezoeken, zonder de  Casa Milà  van de befaamde Catalaanse architect Antoni Gaudí gezien te hebben. Casa Milà is een gebouw met appartementen, in de straat Carrer d’Olot vlakbij het Parc Güell. Zoals zo vele werken van Gaudí, is ook dit weer een bijzonder meesterwerk. Hoewel het gebouw op een hoek staat, ervaar je de hoekzijde als één geheel. Binnen in het gebouw vind je fresco’s, reliëfs alsmede twee binnenpleinen geheel in stijl. De golvende bewegingen aan de buitenzijde in de voorgevel komen ook weer terug in Gaudí’s bankjes in het Parc Güell. Het dak heeft zelfs een naam gekregen. ‘Jardin de los Gauerreros’ wat vrij vertaald tuin van de krijgslieden betekent. Door een conflict met zijn opdrachtgever,  de adellijke familie Milà heeft Gaudí het gebouw echter nooit helemaal afgemaakt. 5: Park Güell  
Dit bijzonder fraaie stadspark van Barcelona ligt in het stadsdeel Gràcia. Dit groene hart van de stad beschikt over een enorme hoeveelheid bomen, lanen en pleinen. Park Güell is aangelegd door Antoni Gaudí in opdracht van de Catalaans ondernemer en industrieel Eusebi Güell. Aanvankelijk was er eigenlijk weinig animo van de inwoners. In Park Güell vind je onder andere het Gaudí museum, een portiersloge, portierswoning, een grote trap met een mythologische draak en een zeer groot balkon van waar je een magnifiek uitzicht hebt over Barcelona. 

Overigens moet je voor het mooiste deel van Park Güell tegenwoordig entree betalen. We raden je aan dat vooraf te doen. Doe je dat niet, dan kun je niet meteen naar binnen maar moet je ter plaatse kaartjes kopen voor het eerstvolgende tijdslot. Dat is in de meeste gevallen pas uren later. Je koopt je ticket altijd voor een bepaald tijdslot. Wees dus op tijd!


6: Camp Nou 
Barcelona en de gelijknamige voetbalclub zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In het stadion van FC Barcelona worden de meest fantastische wedstrijden gespeeld. Vooral de derby's tegen aartsrivaal Real Madrid zijn legendarisch. Als er niet gevoetbald wordt kun je Camp Nou, wat letterlijk “nieuw veld” betekent, bezoeken. Je kunt er een rondleiding door het stadion krijgen en mag ook een kijkje in de catacomben nemen. Zie met eigen ogen de spelerstunnel waar ooit ook Johan Cruijff, Johan Neeskens, de broertjes de Boer, Ronald Koeman en vele andere Nederlandse topspelers die ooit in het “Blaugrana” speelden, doorheen liepen. Aan het einde van de rondleiding kun je het FC Barcelona Museum en uiteraard de fanshop bezoeken. Wie slim is en niet in een wachtrij wil staan, die reserveert ook hier zijn/haar kaartjes vooraf online. Met een beetje geluk loop je straks Lionel Messi of misschien wel Frenkie de Jong tegen het lijf. 


7: Palau de la Música Catalana 
Palau de la Música is een wonderschoon concertgebouw uit 1908 met een bijzondere, uit veel glas bestaande koepel. Het gebouw werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een andere grootheid die aan de basis stond  van het Catalaans modernisme. De grote zaal heeft plaats voor 2073 zitplaatsen en is aangekleed met beelden van de beroemde componist Richard Wagner. De binnenkant straalt met zijn pracht één en al rijkdom uit. De buitenkant doet er met zijn mooie pilaren en veel mozaïek niet voor onder. Boven op het gebouw staan de beelden van Bach, Beethoven en de Italiaanse componist Giovanni Pierluigi da Palestrina. 


8: De Ramblas 
Via de Ramblas, een 1200 meter lange straat was oorspronkelijk een droge rivierbedding die bij hevige regenval het water van de bergen naar de zee leidde. Heden ten dage is het een zeer gezellige boulevard waar altijd wat te beleven is. De Ramblas loopt vanaf Plaça Catalunya tot aan de haven Port Vell. La Rambla bestaat officieel uit vijf gedeeltes: Rambla Canaletes met het fontein van Font les Canaletes. Rambla Estudis, vernoemd naar een 16e eeuws academisch instituut en waar bezienswaardigheden te vinden zijn als Palau Comillas en Reial Adademia de Ciences i Arts. Rambla St. Josep met zijn vele gezellige bloemenstalletjes is vernoemd naar het klooster wat hier in het verleden stond. In dit gedeelte begint ook de rosse buurt ‘Barri Xines’. De bezienswaardigheden hier zijn Placa Reial, Palau Güell, Gran Teatre del Liceu. Rambla Santa Mònica is ook vernoemd naar een klooster wat nu Centre d’Art Santa Monica wordt genoemd. In dit gedeelte vind je het Museo de Cera, een wassen beelden museum die je terug brengt naar vervlogen tijden. Via dit meest zuidelijke stuk van de Ramblas loop je zo richting de haven. 


9: Port de Barcelona 
De Haven van Barcelona is net zo oud en belangrijk als de stad zelf. Vele goederen worden via deze haven getransporteerd van en naar deze Spaanse regio. Deze haven is de belangrijkste haven van de Spaanse regio Catalonië en ligt aan de Middellandse Zee. In de haven zit tevens het bestuur van de maritieme provincie Barcelona. Ook is het een veel gebruikte aanlegplaats voor cruise boten. Aan het begin van de Ramblas bevindt zich de oude “plezier” haven ‘Port Vell’. Je vindt hier diverse excursies en goede restaurants, kroegjes en terrassen. Ook is er een groot winkelcentrum ‘Maremàgnum’ te vinden en Europa’s grootste aquarium gevuld met zes miljoen liter zeewater. Maremàgnum  is elke dag van het jaar geopend, dus ook op zon- en feestdagen, van 10 tot 22u. Aan de zuidkant van de haven is er meer industrieel gebied. 


10: Antoni Gaudí 
Antoni Gaudí i Cornet, zoals hij voluit heet, was een Catalaanse architect. Hij ontwierp meer dan 1900 markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona, waarvan de Sagrada Família zijn absolute meesterwerk is. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de organische architectuur. Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil. Gaudí  werd geboren op 25 juni 1852 in de Catalaanse stad Reus, maar vanaf zijn zeventiende studeerde en woonde hij in Barcelona. Op 10 juni 1926 overleed hij nadat hij was aangereden door een tram. Antoni Gaudí viel vooral op door zijn eigenzinnigheid, wat later veelvuldig in zijn werken een weerslag had. Zijn meest beroemde werk in Barcelona is de eerdergenoemde basiliek Sagrada Família. Hier is hij ook begraven in de crypte. In het stadspark Parc Güell zijn nog meer van zijn architectonische hoogstandjes en kunstzinnige objecten te bewonderen. Ook is daar, in zijn voormalige woning, een Gaudí museum gevestigd. De stad Barcelona heeft nog altijd veel erfenis van deze grote meester. 


TIP: Barcelona kortingskaarten 
Voor Barcelona zijn er verschillende toeristenkaarten zoals de Barcelona Card met gratis toegang tot 20 musea en attracties, gratis openbaar vervoer in en rondom Barcelona en gratis gebruik van de Barcelona Airport Train. Met de Barcelona City Pass heb je gratis skip-the-line toegang tot topattracties Sagrada Familia en Park Güell, gratis hop-on-hop-off toeristenbus en een gratis airport-transfer. 

Daarnaast zijn er voor Barcelona ook andere toeristen- en kortingskaarten te koop zoals de Hola Barcelona Transport Card (gratis gebruik van openbaar vervoer) en het Barcelona Artticket waarmee je zes topmusea voor één vaste prijs kunt bezoeken.