Blog en nieuws



« ga terug

Nieuwjaarsduik met de PV



Is dat geen orgineel idee; een nieuwjaarsduik nemen met je collega’s? Lekker zo’n frisse duik na een overdaad aan appelflappen, oliebollen, vuurwerk en champagne. Neem een kijkje op nieuwjaarsduik.info voor een nieuwjaarsduik bij jou in de buurt. In 2019 waren er 209 officieel geregistreerde duiken.

Wat is precies een nieuwjaarsduik?
De nieuwjaarsduik is een jaarlijks terugkerend evenement. Het wordt, zoals de naam al verklapt, zo rond de jaarwisseling georganiseerd en het behelst een gezamenlijke duik in open water. In de meeste gevallen geschiedt dit op nieuwjaarsdag maar bepaalde plaatsen hanteren ook 2e kerstdag of oudjaarsdag. De uitdaging bestaat dat men het ijskoude water in stuk het water in rent. De echte waaghalzen willen dan ook nog wel kopje onder duiken. Daarna een lekkere kop erwtensoep (uiteraard met worst) of een dampende kop chocomel.

Hoe is de nieuwjaarsduik ontstaan?
De grondlegger van de nieuwjaarsduik is Peter Pantages uit Vancouver (Canada). In 1920 organiseerde hij bij de Vancouver Polar Bear Swim Club een nieuwjaarsduik. Bij die eerste editie deden tien deelnemers mee. Tegenwoordig zijn het er zo’n 2.000 a 2.500.
De eerste nieuwjaarsduik in Nederland werd georganiseerd in 1960. Onder leiding van Ok van Batenburg van Njord '59 uit Haarlem werd deze duik gehouden in Zandvoort.

De meest populaire nieuwjaarsduik is die van Scheveningen. In 1965 zag deze duik haar levenslicht. Jan van Scheijndel rende toen met 8 anderen de noordzee in. Tegenwoordig doen er 8.000 tot 10.000 (maximumaantal) mee in de nieuwjaarsduik van Scheveningen. In heel Nederland doen circa 50.000 mensen mee aan de nieuwjaarsduik. Nergens in de hele wereld zijn deze traditionele nieuwjaarsduiken zo populair als in Nederland.

Sponsoring
Vele Nederlandse nieuwjaarsduiken worden gesponsord door Unox. Alle deelnemers krijgen een Oranje Unoxmuts. Deze muts heeft naast een commerciële functie ook nog een veiligheidsfunctie. De deelnemers krijgen dan ook de instructie dat ze hun muts verplicht mee terug moeten nemen na de duik. Als er dan toch een eenzame muts in het water achterblijft, komen de reddingswerkers in actie. Om er een officieel tintje aan te geven, krijgen de deelnemers een oorkonde mee naar huis dat ze het koude water (circa 8 graden) hebben getrotseerd.