Blog en nieuws« ga terug

Met de personeelsvereniging naar EindhovenHoewel Eindhoven oogt als een hippe stad, herbergt de stad maar liefst 140 Rijksmonumenten. Met name de wijk "de Bergen" scoort bovengemiddeld op de monumentenlijst. In dit deel van de stad ligt onder andere het Wilhelminaplein dat bekend staat om haar vele ‘bruine’ kroegen. Maar Eindhoven biedt nog véél meer.

Verder is Eindhoven natuurlijk wereldberoemd door PSV, Philips en om het feit dat dat Eindhoven de slimste regio ter wereld is. Ter wereld nog wel! Dat komt hoofdzakelijk door de Eindhovense High Tech Campus. Het bedrijf Philips is natuurlijk verweven met de stad Eindhoven. Al is het alleen al dat dit bedrijf van onder andere lampen, medische apparatuur en elektronica de naamgever is van de Brabantse trots PSV. Op verschillende plekken komt de naam Philips terug. Hun eerste gloeilampenfabriek staat in deze stad, hoewel dit complex heden ten dage dienst doet als museum. De invloed van Philips in het ontwikkelen van technologieën is nog altijd voelbaar op de High Tech Campus van de stad. Het aantal parken, musea, kunstobjecten en historische bezienswaardigheden zorgt voor een zeer aangename en gezellige plaats waar enorm veel te doen en te beleven is.

We hebben 9 van Eindhovense leukste bezienswaardigheden voor je in kaart gebracht:

Strijp S
Het meest trendy en creatieve deel van Eindhoven is gelegen op het voormalige Philips-terrein net buiten het centrum. Tot 2004 kwam je daar alleen binnen met een speciaal pasje. Tegenwoordig is de voormalige ‘verboden stad’ publiekelijk toegankelijk. De voormalige fabrieken en kantoren van Philips doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe lofts, gezellige restaurantjes, trendy winkels en er zijn ook nog een hotel, een BMX park en de ontdekfabriek gevestigd. Daarnaast worden de pleinen en straten gebruikt voor events als onder andere de Feelgood Market en de Dutch Design Week.
Meer informatie over Strijp S

PreHistorisch Dorp
Ga eens 15.000 jaar terug in de tijd. Ook dat kan in Eindhoven. Beleef zes tijdperken van prehistorie tot aan de late middeleeuwen in het PreHistorisch Dorp. Ontdek hoe de Neanderthalers leefden, ontmoet er Batavieren, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, vakwerkhuizen en boerderijen. Echt een aanrader.

Van Abbemuseum
In dit hoog aangeschreven museum voor hedendaagse kunst zijn uiteenlopende meesterwerken te aanschouwen van onder andere Picasso, McCarthy, Lissitzky en Chagall. Door de internationale diversiteit en uitwisseling van kennis ontdek je hier verrassend veel inspiratie en prikkelingen om over verschillende onderwerpen na te denken. Regelmatig wordt de bezoeker op een soms zeer bijzondere manier betrokken bij een tentoonstelling.

Sint-Catharinakerk
In onze optiek is dit het mooiste rijksmonument van Eindhoven. De rooms-katholieke kerk werd gebouwd in 1861. Het ontwerp kwam van de hand van de befaamde architect Pierre Cuypers, die tevens verantwoordelijk is voor onder andere het ontwerp van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam. Kenmerkend aan de Sint-Catharinakerk zijn de twee 73 meter tellende torens. Hoewel de kerk de Tweede Wereldoorlog redelijk heeft weten te doorstaan, moesten er toch wel wat restauraties plaatsvinden. Het carillon werd in 1966 geschonken door het personeel van Philips.

De Markt
Al tijdens de nederzetting is dit marktplein een pleisterplaats geweest voor Eindhoven. Met grote regelmaat werden hier markten gehouden om handel te drijven. Nog steeds heeft de Markt een belangrijke regiofunctie; met name voor het gezellig samenkomen op één van de vele terrassen. In de winter wordt er een ijsbaan gecreëerd. Naast de markt vindt u het overdekte winkelcentrum ‘De Heuvel Galerie’ en het muziekcentrum Frits Philips. Een andere belangrijk plein is het Stationsplein waar zich hoofdzakelijk het uitgaansleven en de bioscoop bevinden. Het Wilhelminaplein ligt meer bij de shopping area en de vele ‘bruine’ kroegjes.

Philips Museum

Aan de Emmasingel ligt het Philips Museum. Met een naamsbekendheid van bijna 100% weet vrijwel iedere Nederlander wel dat deze fabrikant voornamelijk bekend is geworden om haar gloeilampen. Later werd het bedrijf uitgebreid en tegenwoordig is Philips toonaangevend als het gaat om ontwikkelingen in de technologie en het produceren van consumentenelektronica en medische- en communicatie apparatuur. Tijdens je bezoek aan dit museum wordt alles helder en duidelijk uitgelegd. Heel bijzonder is het om te zien hoe snel alle ontwikkelingen elkaar hebben opgevolgd en dit anno nu nog steeds doen.

Ton Smits Huis
Het Ton Smits Park is een onderdeel van de Genneper Parken. Ton Smit was Nederlands' eerste cartoonist met internationale bekendheid. Daarnaast heeft hij zijn creativiteit gebruikt voor het maken van schilderijen. Ton Smits won de prestigieuze ‘Gouden Palm’ in 1964 met zijn creatie ‘het kuikentje’. Nadat Ton Smits in 1981 kwam te overlijden, liet Ton Smits een deel van zijn schilderijen na aan de gemeenschap. In het kader van het beheer van deze meesterwerken werd de Ton Smits Stichting opgericht. Zijn woning, waarin hij woonde van 1957 tot aan zijn overlijden, is nog steeds in stand gehouden en doet tegenwoordig dienst als museum voor zijn collectie.

Stadswandelpark

In het zuiden van de stad ligt het stadsdeel Stratum. Hier bevindt zich het Stadswandelpark waar men ontspannen kan wandelen en genieten van de fraaie beeldende kunst die verspreid over het park te vinden is. Ook is hier bijvoorbeeld het Radiomonument te vinden uit 1936 wat de totstandkoming van de eerste radiografische verbinding in 1927 met Nederlands-Indië symboliseert. Een ander groot park is het Philips de Jong Wandelpark. Regelmatig kun je hier de PSV-selectie aantreffen tijdens hun bosloop. Je vindt dit park in het stadsdeel Strijp nabij het landgoed De Wielewaal en het PSV trainingscomplex de Herdgang.

Genneper Watermolen
In het stadsdeel Gestel staat een authentieke watermolen waarvan de basis hoogstwaarschijnlijk nog dateert van voor 1249. Tijdens de Tachtigjarige oorlog is de Genneper Watermolen vrijwel volledig verwoest en vervolgens in 1587 herbouwd. In 1963 werd de molen grotendeels gerestaureerd. De korenmolen werd aangedreven door een waterrad. Hoewel de molen op zondag opengesteld is voor publiek, is deze niet in bedrijf. Wel is er een winkel gevestigd. Op verschillende werken van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh is de molen terug te vinden. Vincent van Gogh zijn ouders woonden in Nuenen, waar hij onder meer in 1885 zijn bekende schilderij "De aardappeleters" maakte. Nuenen ligt op een steenworp afstand van Eindhoven.