« ga terug

Erwtensoep in de zomerHet leek in 2019 allemaal helemaal fantastisch te gaan. De economie bloeide, mensen waren tevreden, studenten leenden erop los om tijdens ‘tussenjaren’ zichzelf te gaan ontdekken, bedrijven durfden weer te investeren, terrassen zaten vol met mooi weer, we hebben tijdens de jaarwisseling gezamenlijk geproost op een topper van 2020 en toen ..... was daar Corona.

De wereld op z’n kop. Omdenken, positief blijven én thuiswerken; multitasken zeggen ze ook wel. Met kwijlende kinderen op schoot, de mail beantwoorden, in je boxershort met overhemd de vergadering in of gewoon de hele dag pyjama dag? Omdenken geldt nu voor iedereen.
Of je nu puber, directeur, minister president of mijn oma van 95 bent; aanpassen moet!
Een voor allen en allen voor een.

Fantastische initiatieven ontstaan er; zorg voor elkaar.

Persoonlijk denk ik dat dat wellicht het mooiste gevolg is van deze hele periode.
De humaniteit en verbondenheid keert terug in onze samenleving. De vluchtigheid gaat eraf.
De waardering is er en wordt getoond. In elkaar als mens, maar ook voor de wereld om ons heen.

Ik zie het bij mijn pubers. Die zien ineens in dat school écht niet alleen dat stomme hok is met die suffe leerkrachten waarvan ze altijd veel te veel ‘moeten’. Nee, school betekent ook sociale contacten onderhouden, samen lachen, samen huilen, samen beleven.

En draait het daar niet allemaal om? Wij, als kuddedieren, hebben anderen nodig.
Om samen te leven en te werken, te delen, samen te verwonderen, te beleven en te voelen. Wanneer er geen herinneringen meer gemaakt en gedeeld kunnen worden, stompen we af.

Het is net als erwtensoep in de zomer; het ‘hoort’ niet, maar smaakt extra lekker als je er heel lang naar uit hebt gekeken.

Laten we met z’n allen weer plannen gaan maken, om herinneringen te creëren. Want alleen dan kunnen we er sterker uitkomen. Want zijn aangepaste plannen, geen plannen? Toch wel. Uitkijken naar iets moois biedt perspectief en doelen om naartoe te werken. En zonder doel geen missie!
Ik wens u allen heel veel mooie zomerse dagen toe.

Geniet, deel en herinner.

Annemarie Ruis