Blog en nieuws



« ga terug

De mooiste bezienswaardigheden van Twente



Landgoed Schuilenburg
Rond Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn werd in de veertiende en vijftiende eeuw een stevig robbertje gevochten. Gelukkig is de goede vrede hier al eeuwen terug en is het landgoed nu een fantastische plek om te recreëren. In de Sagenschuur vind je een compleet overzicht van de roemruchte historie van Landgoed Schuilenburg. In tegenstelling tot de vroegere bestemming, is Landgoed Schuilenburg tegenwoordig een echte feestlokatie. Er zijn diverse arrangementen voor leuke en actieve groepsactiviteiten. Je kan bijvoorbeeld heerlijk wandelen op het Klompen Goapad. Ook kan je op Landgoed Schuilenburg, hoe spannend is dat; een schermclinic volgen. Besluit je dag met een heerlijke maaltijd. De Sagenschuur is naast expositieruimte ook een horecagelegenheid. Vertrek vanaf het landgoed voor een rit met de huifkar of ga mee met de rondvaartboot en geniet van de prachtige rivier de Regge. Schuilenburg heeft hiervoor een leuk arrangement, samen met Pannenkoekenhuus en Blikkenmuseum Marle.

Synagoge van Haaksbergen
Aan het begin van de negentiende eeuw ontstond er een kleine Joodse gemeente in Haaksbergen. Zij kwamen op sjabbat naar de Synagoge (ook wel Sjoel genoemd door de Joden). De kleine joodse gemeente groeide snel toen de Tweede Wereldoorlog begon en veel Joden onderdak zochten op het platteland. Een derde van deze Joodse gemeenschap werd gedeporteerd naar concentratiekampen en de rest verborg zich. De synagoge werd niet meer gebruikt, maar is wel altijd in perfecte staat bewaard gebleven. Heden ten dage wordt het gebruikt als synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Twente en staat de bijbehorende begraafplaats op de monumentenlijst.

Landgoed Singraven
Op Landgoed Singraven is het heerlijk wandelen en fietsen. Het park en de bomentuin zijn voor een kleine prijs toegankelijk voor publiek. Het landgoed bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder Huis Singraven, restaurant De Watermolen, een landgoedwinkel en het Koetshuis. We raden je aan een afspraak te maken voor een rondleiding door het park en arboretum, Huis Singraven of De Watermolen en alles te ontdekken over de geschiedenis van het landgoed en haar historische bewoners. Verschillende delen van het landgoed zijn af te huren voor feesten en andere evenementen. Landgoed Singraven in Denekamp is de plaats bij uitstek voor een high-tea, familiedag of personeelsfeest.



Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner
Het Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is een echte authentieke Twentse woning en ligt in het ecologisch beheerde Ledeboerpark en Landgoed Het Wageler te Enschede. Voor de kinderen zijn er onder andere spannende natuurspeelplekken en een wateronderzoekterras aan de Roombeek. Je kan hier genieten van de prachtige heemtuin en het mooie Twentse landschap. Je hebt hier ook de mogelijkheid om een fiets te huren of een wandeling te maken. Daarnaast organiseert Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner ook diverse activiteiten. Je zal je hier absoluut niet vervelen.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
In Nijverdal vind je het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Zij hebben een permanente expositie over de Sallandse Heuvelrug. In deze zeer interessante expositie wordt verteld hoe de planten- en dierenwereld is ontstaan. Op Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is ook een projectiezaal aanwezig waar o.a. natuurfilms worden vertoond. Je kan er ook interactie meedoen. Zo is er een geurenspel, een voelspel en een houtkennisspel. Een echte boswachter neemt bezoekers mee om te wandelen in het gebied, maar je kan ook op eigen houtje een wandel- of fietstocht maken.De Sallandse Heuvelrug is ruim 35 vierkante kilometer groot. Er zijn in dit gebied diverse soorten planten en dieren te bezichtigen. Er lopen onder andere vossen, reeën en dassen rond en er zijn meer dan 75 vogelsoorten te zien. De Sallandse Heuvelrug heeft één bijzondere bewoner: de korhoen. De Sallandse Heuvelrug is de laatste plaats in Nederland waar deze korhoenders nog voorkomen.

Kasteel Warmelo
Het prachtige Kasteel Warmelo werd gebouwd in 1339 en wordt omgeven door maar liefst zeven hectare tuin! Geniet van een wandeling door de weelderige natuur van het park. Er zijn hier vier eeuwen tuinarchitectuur te bewonderen: onder meer een Franse stijltuin, een rozentuin en een vogeltuin. In het park rondom Kasteel Warmelo staan zandsculpturen die oude ambachten en gewoontes uit Overijssel uitbeelden. Ook is er een archeologische tentoonstelling te zien. Zo kom je nog meer te weten over de provincie en de inwoners.

Ben je uitgewandeld?
Er is een groot terras waar je kunt genieten van een heerlijk kopje thee of koffie. Helaas kan je Kasteel Warmelo zelf niet betreden; daar het niet toegankelijk is voor bezoekers.

Dagje Enschede
Enschede was vroeger het belangrijkste centrum van de textielproductie in Nederland. Zo rond de jaren '70 en '80 werden de meeste fabriekscomplexen gesloopt of ze kregen een nieuwe bestemming. Zo werden woningen gerealiseerd en het Jannink-complex werd omgebouwd tot museum. Enschede kent vele bezienswaardigheden zoals het stadhuis, het Rijksmuseum Twente en diverse parken. Ook heeft Enschede diverse musea zoals Twents Welle. Bovendien is het een heerlijke winkelstad met vele leuke eettentjes, cafés, terrassen, theaters en in FC Twente een levendige voetbalclub.



Grolsch Veste
Ben je ook zo nieuwsgierig naar wat er zich in de catacomben van De Grolsch Veste afspeelt? Een stadiontour door De Grolsch Veste is dé kans om een kijkje achter de schermen te nemen, de sfeer te proeven en uitgebreid geïnformeerd te worden over alle wetenswaardigheden van FC Twente. Ervaar zelf hoe het voelt het om door de spelerstunnel te lopen of in de kleedkamer van het 1e elftal te zitten? Je kan hier ook terecht voor een bedrijfsfeest in het stadion. Hoe gaaf is dat? Een bezoek aan de Grolsch Veste als onderdeel van een bedrijfsuitje of personeelsfeest? Neem contact op met FC Twente en laat je informeren naar de mogelijkheden.



Musea in Twente
Een dagje uit met je collega’s is vaak een groot feest. Lekker samen op stap, de hele dag in elkaars gezelschap en alle beeldschermen, vergaderingen en alle werkstress zijn voor een dagje vergeten. Lekker een relaxed dagje naar het museum. Wees nou eerlijk: een educatieve activiteit waar je ook nog eens wat van opsteekt is toch geweldig? Bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum Twenthe; dit is het museum van de verbeelding, een museum met wisselende tentoonstellingen én een grote collectie oude-, moderne- en hedendaagse kunst. Rijksmuseum Twenthe vormt samen met TETEM en De Museumfabriek het cluster Roombeek Cultuurpark. Jaarlijks ontvangt Rijksmuseum Twenthe veel bezoekers uit zowel binnen- als buitenland. Het Techniekmuseum Heim, te Hengelo, dat nu bekend staat als OYFO Kunst & Techniek Techniekmuseum, is gehuisvest in een oude opleidingsschool. Verdeeld over 3 verdiepingen wordt de industriële geschiedenis van de regio getoond. Interessant is dat veel oude motoren/machines kort in werking kunnen worden gezet. Op de 2e verdieping kan door een uitgereikte keycard interactief informatie worden opgedaan. In het Memory Museum in Nijverdal beleeft de bezoeker stap-voor-stap de Tweede Wereldoorlog; dit vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Nederland. Als bezoeker ervaar je met je zintuigen het verschil tussen oorlog en vrede. Je zal nog wel even geduld moeten hebben want momenteel wordt het museum verbouwd. In mei 2019 zullen ze de deuren weer openen voor het publiek.

De Museumfabriek is een relatief jong museum in Enschede. Ze bestaat pas sinds 2008. De Museumfabriek is ontstaan uit een fusie van drie instellingen: Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut en Museum Jannink en was voorheen bekend onder de naam TwentseWelle. In mei 2018 is de naam echter veranderd in De Museumfabriek. Het is een museum waar de toekomst wordt ontdekt. In het vernieuwde museum is de verbeelding aan de macht. De tentoonstellingen inspireren jong en oud om te leren, zelf dingen te bedenken, uit te proberen én in elkaar te zetten. Dat kan allemaal in de fabriek. De historische collecties van het museum zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’. De Museumfabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De Museumfabriek is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. De Museumfabriek is de academie van verbeelding. Uiteraard is dit slechts een afspiegeling van de Musea in Twente. Er zijn er zoveel, we kunnen ze met geen mogelijkheid allemaal beschrijven.