Blog en nieuws« ga terug

Bezienswaardigheden en hotspots in KopenhagenKopenhagen is naast de hoofdstad van Denemarken ook nog een hele gezellige stad waar het nodige te beleven valt. Je kunt er een heerlijke wandelen of fietstocht maken en er is een schier onuitputtelijk arsenaal aan en musea, gebouwen en andere bezienswaardigheden. In de zomer vinden bovendien in de vele parken en tuinen die Kopenhagen rijk is heel wat festivals en concerten plaats. Net buiten de stad liggen de mooie stranden van Amager en de Deense Rivièra.

Kopenhagen heeft voor elk wat wils. Zo is er is een groot aanbod van activiteiten en attracties. Trek minimaal een hele dag uit om het centrum te verkennen en mooie plekjes als Nyhavn te bezoeken. In Tivoli kan je makkelijk een paar uur doorbrengen. Ook een bezoek aan één van de prachtige kastelen raden we jullie aan.

Rådhuspladsen
Rådhuspladsen is het centrale plein van de stad. Het plein wordt gebruikt voor grote evenementen zoals de oudejaarsavondviering en de Gay Pride. Het plein is 29.300 m² groot en ligt aan de drukke zesbaans verkeersader H.C. Andersens Boulevard. Aan Rådhuspladsen ligt ook het stadhuis van Kopenhagen (1905). Andere fraaie gebouwen zijn het Palace Hotel (1910) en Richshuset (1936); een van de weinige art deco-gebouwen in Denemarken. In het midden van Rådhuspladsen ligt een klein voetgangerseiland.

Architectuur
Twee gebouwen, beiden aan Rådhuspladsen springen in het oog; dat zijn het Stadhuis en het Palace Hotel. Vooral het ‘Palace Hotel’ heeft een zeer fraaie gevel met grote en kleine torens. Maar ook het stadhuis (‘Rådhuset’) met haar belfort is zeker de moeite waard. Geniet hier ook van het prachtige uitzicht over de stad en de haven vanaf de 105 meter hoge toren. Het is wel een kuitenbijtertje want je dient eerst driehonderd treden te beklimmen.

Andere bezienswaardigheden
Links van het Rådhuset zie je een bronzen beeld van twee trompetspelers. Rechts van het gebouw ligt de bijzonder mooie Drakenfontein uit 1923. Op het plein zie je tevens een bronzen beeld van de beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen, zittend met een boek. In het kleine museum op Rådhuspladsen 57 krijg je door wassen beelden, reconstructies en documenten inzage in zijn leven, werk en reizen.

Strøget
Strøget is een lange straat tussen het Rådhuspladsen en Kongens Nytorv. Deze straat loopt dwars door het oude centrum van Kopenhagen en vormt de rode draad van de stad. Een wandeling door deze straat is absoluut een aanrader. Je kan er heerlijk shoppen of genieten van de vele terrassen en restaurants. Op de Strøget tref je ook veel levende standbeelden, muzikanten en andere straatartiesten aan. 

Gammeltorv
Gammeltorv (vrij vertaald Het Oude Plein) is het oudste marktplein van de stad. In het midden staat de mooie Caritas-fontein uit de zeventiende eeuw. Aan de overkant ligt het Nytorv waar je in een hoek nog een deel van het oude stadhuis kunt zien.

Amagertorv
Een ander plein is Amagertorv met de Storkespringvand (Ooievaarsfontein) en de Kerk van de Heilige Geest oftewel de Helligåndskirke met haar een mooie, rustige tuin. Ooit hoorden de kerk en tuin tot een complex van het intussen verdwenen middeleeuws klooster.

Een Deense traditie leert dat jonge vroedvrouwen na het afronden van hun opleiding in de Storkespringvand komen dansen. De mythe wil immers dat de ooievaars op hun trektocht vanuit Egypte de baby’s meebrengen.

Højbro Plads
Wat ook meer dan de moeite waard is, is Højbro Plads, een druk plein en het historische centrum van Kopenhagen. Een relaxte plek om even op adem te komen op een van de gezellige terrasjes! Op het plein staat een reusachtig standbeeld van de heilig verklaarde Bisschop Absalon. Absalon geldt als de stichter van Kopenhagen. 

Attractiepark Tivoli
Tivoli is een van best bezochte bezienswaardigheden van Kopenhagen. Het trekt ruim vier miljoen bezoekers per jaar. Het is een van de oudste attractieparken ter wereld, gelegen tussen de beroemde hangende tuinen van Tivoli. Koning Christiaan de Achtste liet het park in 1843 aanleggen. Je vindt er 38 restaurants en cafés en meer dan 25 attracties. Vaak vinden er ook concerten plaats. Vooral ‘s avonds zorgen tienduizenden lichtjes voor een betoverende sfeer. In het park gaat de sfeer in de winter door. In december herbergt het ook een van de populairste kerstmarkten. 

Rundetårn
Langs de straat Købmagergade vind je de 34,8 meter hoge Rundetårn oftewel de Ronde Toren. De bekende schrijver Hans Christian Andersen vermeldde de toren in zijn werk 'De Tondeldoos'. Koning Christiaan de vierde liet hem in het jaar 1642 bouwen als sterrenwacht. Het is het oudste nog in gebruik zijnde observatorium in Europa. De toren beklimmen is echt een aanrader, want boven wacht je een spectaculair uitzicht over Kopenhagen.

Op de muur aan de voorzijde van de toren staat een vergulde rebus, die hoogstwaarschijnlijk door de Koning zelf is bedacht. De rebus kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, maar men gaat ervan uit dat er staat geschreven: "Leid God, de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning Christian IV, 1642".

De mythe gaat dat Tsaar Peter de Grote tijdens zijn bezoek aan de stad in 1716 de toren te paard besteeg, met in zijn kielzog zijn vrouw in een koets getrokken door zes paarden.

Nyhavn
Veel toeristen vinden ‘Nyhavn’ (‘de nieuwe haven’) de mooiste buurt van Kopenhagen. Hier vind je de beroemde straat die je vast wel eens op foto’s hebt gezien: huizen met opvallende mooie kleuren naast het blauwe water. Ook de beroemde schrijver Hans Christian Andersen woonde een tijdje in deze wijk.

De buurt krioelt van gezellige restaurantjes en bars. Nyhavn is dan ook dé plek in Kopenhagen om van een drankje op een terras te genieten. Op het water liggen mooie zeilschepen. Bij de steiger aan het einde van de havenkom aan het plein Kongens Nytorv kan je een boottochtje maken over de kanalen. Rederijen met excursies zijn onder meer 'Netto' en 'Canal Tours'.

Amalienborg Slot
Kasteel Amalienborg is een van Kopenhagen’s mooiste bezienswaardigheden. Je kan het slot bezichtigen en ziet zo de werkkamer van koning Christiaan IX en tal van andere mooie kamers met fraai meubilair. Het kasteel is ook de officiële residentie van de Deense koninklijke familie.

Aflossing van de wacht
Als de koningin aanwezig is vindt om twaalf uur ‘s middags de aflossing van de wacht plaats. Een mooie ceremonie waar heel wat toeristen op afkomen.

Amelienhaven
Achter het paleis, voorbij de Toldbodgade, vind je op de kade een tuin met zicht op de vroegere haven. Aan de overkant staat het prachtige Operahaus uit 2005, ontworpen door de architect Henning Larsen.

Churchill Park
Churchill Park is enorm in trek bij lokale bevolking van Kopenhagen. Je vindt het park ten noorden van Amalienborg. Midden in het park ligt de oude Citadel (‘Kastellet’). De slotgracht rond deze oude kazerne uit de achttiende eeuw wordt omringd door riet en treurwilgen. Langs de oever kun je ook de mooie Gefion-fontein zien. In de fontein staat het beeld van een vrouw die twee paar stieren temt.

De Kleine Zeemeermin
Hét symbool van de stad is natuurlijk het beeldje van ‘Den Lille Havfrue’; bij ons beter bekend als “De Kleine Zeemeermin” naar het sprookje van Hans Christian Andersen. In het echt valt het voor de meeste bezoekers wel wat tegen. Het beeldje is immers een stuk kleiner dan foto’s doen vermoeden. Bovendien is de industriële achtergrond jammer en niet echt ideaal om er foto’s van te nemen.

Toch moet je, als je Kopenhagen bezoekt, het beeldje gezien hebben. Op een rots aan de ingang van de haven staart haar blik in de verte. Het bronzen beeld werd gemaakt door Edvard Eriksen, als hulde aan Andersen en de Deense band met de zee.

Rosenborg Slot
Rosenborg Slot is een indrukwekkend kasteel uit 1633. Het bleef zeer goed in takt door de jaren heen. Alleen een deel van de slotgracht is verdwenen. De Deense koning Christiaande Vierde liet het bouwen als zijn zomerpaleis.

Het interieur omvat een gigantische collectie van kunstwerken, juwelen, schilderijen, wandtapijten en zeldzaam meubilair. Vooral de grote zaal op de bovenste verdieping is heel indrukwekkend. In de kelder vind je een schatkamer waar je de kroonjuwelen kunt aanschouwen.

Musea in Kopenhagen
Kopenhagen heeft enorm veel uitstekende musea. Onderstaand lichten we er 2 uit; Statens Museum for Kunst en Nationalmuseet. De andere musea kun je terugvinden op deze website. 

Statens Museum for Kunst
Kunstliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Er zijn afdelingen met Deense kunst, waar je meesters als Jens Juel en Abildgaard kan zien. Maar ook andere Europese kunst komt aan bod. Zo heeft het museum een omvangrijke collectie werken van Hollandse en Vlaamse Meesters als Bruegel, Rembrandt, Rubens, Hals en Memling.

Nationalmuseet
Dit museum is dan weer het paradepaardje voor wie geboeid is door geschiedenis. De trots van het museum is de afdeling over de Deense prehistorie. Er staan heel wat bronzen en gouden voorwerpen, zoals de bij Trundholm gevonden zonnewagen uit de 12e eeuw voor Christus. Ook de Vikingperiode komt hier uitgebreid aan bod. Daarnaast ontdek je ook heel wat voorwerpen uit de oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Kinderen zullen vooral het afzonderlijke kindermuseum en de zalen met speelgoed uit vroegere tijden leuk vinden.

Bekijk voor meer inspiratie en tips het nieuw PV-Magazine!