Blog en nieuws« ga terug

Ontdek het hippe ManchesterManchester is een stad in het Engelse district Greater Manchester en staat van oorsprong bekend vanwege haar textiel en haar geweldige bouwwerken. Zo zie je naast ultramoderne bouwwerken ook een flink aantal historische architectonische hoogstandjes. Helaas is een significant deel van de historische binnenstad van Manchester tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De aanwezigheid van fabrieken voor rubber, bommen en vliegtuigen maakten haar een doelwit voor de Duitse luchtmacht. De zwaarste aanvallen kwamen vlak voor kerst 1940. In de nachten van 22 op 23 en 23 op 24 december werd naar schatting zo’n 475 ton aan hoog-explosieve bommen alsmede 37.000 brandbommen afgeworpen. Een flink deel van de historische binnenstad werd daarbij verwoest. Bij deze bombardementen verloren 376 mensen het leven en werden ruim 25.000 huizen veelal zwaar beschadigd.

De kathedraal van Manchester
Een van de fraaiste bezienswaardigheden in Manchester is de St. Mary’s Cathedral of Christ Church. De bouw nam zijn aanvang in 1421. Het duurde tot 1882 eer het gebouw helemaal klaar was. Tot 1847 was het een kerk. Daarna kreeg het pas het predicaat kathedraal. De oorzaak van deze opvallende naamsverandering is de oprichting van het bisdom van Manchester. Hedendaags is de kathedraal de zetelplaats van de bisschop.Tijdens de tweede wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd door de Duitse bombardementen. De renovatie van de St. Mary’s Cathedral of Christ Church duurde maar liefst 20 jaar. De kathedraal is zeker een bezoekje waard.

Beetham Tower
De Beetham Tower is een wolkenkrabber van 47 etages hoog en is vernoemd naar de projectontwikkelaar; de Beetham Organisation. De wolkenkrabber werd in 2006 gebouwd en is met 168,87 meter hoog het hoogste gebouw in de stad. Tegenwoordig wordt de Beetham Tower ook wel de Holton Tower genoemd. Het Hilton hotel is namelijk gevestigd in deze toren. Echter de bovenste 22 verdiepingen zijn woonappartementen voor de wat meer solvabele inwoners van de stad. De bovenste verdieping van het hotel is gedeeltelijk voorzien van een glazen vloer waardoor men een riant uitzicht krijgt op de straat beneden. De architect van het gebouw woont in een penthouse op een van de hoogste etages. Zijn optrekje kostte hem destijds zo'n 3 miljoen pond. In zijn tuin staan 21 bomen van om en nabij 4 meter hoog, die uit Italië werden ingevoerd en met een kraan ingeplant voordat het dak op het gebouw werd afgewerkt.

Musea Manchester
Manchester heeft tal van musea die aantrekkelijk zijn. Zo is er het Imperial War Museum North. Het museum heeft ook een vestiging in Londen. Het Imperial War Museum North toont de impact van de oorlogen in het verleden. Het gaat hierbij niet alleen over de Tweede Wereldoorlog (waarin Manchester enorm zwaar getroffen is), maar ook over oorlogen in het algemeen.   

Verder is er het Museum of Science and Industry. Dit museum is gericht op de wetenschap en industrie van de stad. Zo zijn er stroomtreinen te vinden en wordt er informatie gegeven over de industriële revolutie van de stad en de wetenschap, zoals de ontwikkeling van nieuwe vlieg- en rijtuigen. Of je nu een die-hard voetbalfan bent of niet. Je kijkt je ogen uit bij een bezoek aan 's werelds grootste en meest complete voetbalmuseum; Het National Football Museum. Duik in de geschiedenis en cultuur van werelds volkssport nummer 1 met fascinerende objecten en tentoonstellingen die laten zien hoe voetbal ontstond en uitgroeide tot het edele balspel. Het museum is ook interactief. Zo kun je er bijvoorbeeld strafschoppen nemen of trucjes onder de knie krijgen. Men kan er zelfs virtueel commentaar geven bij duels. Het museum biedt er dagelijks meerdere rondleidingen aan.

Stadions in Manchester
Ook zijn er 2 voetbalbolwerken in de stad die uitermate interessant zijn; niet alleen voor voetbalfans, daar die stadions worden niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar ook voor bijvoorbeeld concerten. Als eerste is erOld Trafford; het stadion van Manchester United FC. Verder is er het Etihad Stadium; deze huist de voetbalclub Manchester City FC. Doordat de hele stad voetbal als het ware  voetbal ademt, is het bezoeken van zo’n stadion ook een echte aanrader. Old Trafford is daarom misschien wel de grotere bezienswaardigheid van Manchester.

Shoppen in Manchester
Ook op het gebied van shoppen komt vrijwel iedereen in Manchester wel aan zijn/haar trekken. Zo is er The Trafford Centre. Dit is een luxe shoppingmall in het centrum van Manchester. The Trafford Centre bestaat uit grote overdekte winkelcentra. Door het grote arsenaal aan winkels is dit zelfs een van de grootste winkelcentra van het hele Verenigd Koninkrijk. Ook de Albert Square is een van de grotere bezienswaardigheden in Manchester. Dit enorm grote plein is het belangrijkste middelpunt van de stad en is gelegen naast een aantal grote gebouwen, zoals de Town Hall of Manchester. Verder zijn er standbeelden te vinden van onder andere prins Albert. 

Stand-up Comedy
Geniet van een avond stand-up comedy tijdens een show in de befaamde Comedy Store in Manchester, waar enkele van de beste comedians uit de wereld elke week het podium beklimmen. De 'Beste Stand-Up'-show biedt een (Master of Ceremony) gastheer en verschillende optredens, dus er is voor ieder wat wils. 

The Comedy Store in Manchester biedt maar liefst 500 zitplaatsen en is speciaal gebouwd voor comedy. Gegarandeerd schaterlachen bij een van de drie shows in de avond. Ook kan je hier genieten van een hapje en een drankje. De keuken van The Comedy Store is befaamd om haar Pizza's.

Fish and chips
De Pizza van The Comedy Store is gelijk een bruggetje naar een van de bekendste Engelse gerechten "Fish and Chips". De beste Fish and Chips van Manchester vind je bij The Hip Hop Chip Shop aan de 44 Blossomstreet in de wijk Ancoats. Voor de vegetariërs onder ons kunnen er ook voortreffelijk eten in een oergezellige ambiance. Echt een aanrader!

Enthousiast geworden?
Verschoor Reizen kan je helpen met de organisatie van deze onvergelijke ervaring!