Blog en nieuws« ga terug

Hoeveel personeelsverenigingen zitten er bij ons in de provincie?Dat is een vraag die onze Bladmanager (en tevens beheerder van het adressenbestand) Klaas Veerman bijna elke dag wel eens te horen krijgt. In onze database zitten op dit moment 8.232 Personeelsverenigingen. Hier zitten hele grote personeelsverenigingen tussen, dan moet je denken aan multinationals, maar we hebben ook PV’s van 15 leden in ons bestand.

Van oorsprong komt het fenomeen personeelsuitjes uit Japan. Japanners werkten zich vaak letterlijk kapot. Werkweken van honderd uur waren meer regel dan uitzondering. De Japanse overheid vond dat het zo niet langer ging en men vond dat er naast de hoge productiviteit ter compensatie ook ontspanning en vermaak op de agenda moesten worden gezet. Zo geschiedde het dat er in Japan massaal bedrijfsuitjes werden gearrangeerd voor het personeel. Japanners kennen een diepgewortelde groepsgeest en de personeelsuitjes zijn inmiddels onmisbaar 1 bedrijfsevent per week. Het favoriete bedrijfsuitje van de Japanner is sinds jaar en dag karaoke. PV's op de Japanse werkvloer. Collega’s zijn daar als familie. Nog steeds heeft de gemiddelde Japanner minimaal 1 bedrijfsevent per week. Het favoriete bedrijfsuitje van de Japanner is sinds jaar en dag karaoke. PV's werden in Nederland ook steeds populairder. Allemaal met het doel het stimuleren van saamhorigheid tussen het personeel. Personeelsvereniging “De Tien” uit Haarlem, is de personeelsvereniging binnen de Veiligheidsregio Kennemerland. Dit is, voor zover wij weten, de oudste personeelsvereniging van Nederland, opgericht op 20 mei 1891. Zij bestaan tot op heden nog steeds.

We hebben hieronder een overzicht per provincie in kaart gebracht:

1. Noord-Brabant: 1.602
2. Zuid-Holland: 1.193 
3. Gelderland: 1.172 
4. Limburg: 779 
5. Overijssel: 768
6. Noord-Holland: 759 
7. Utrecht: 514
8. Friesland: 438
9. Groningen: 312 
10. Drenthe: 302
11. Zeeland: 249
12. Flevoland: 144

Verrassend we Noord-Holland pas op de 6e plaats terugvinden. Dit heeft te maken met het verenigingsgevoel dat een stuk groter is in de zuidelijke provincies. Ook Gelderland en Overijssel scoren opvallend hoog.